s
logo.png
Møns Kilnt

Verdenslitteratur på Møn

Verdenslitteratur på Møn er en helt enestående og traditionsrig litteraturbegivenhed, der i 2018 blev afholdt for 19. gang. Hvert år præsenterer vi en international forfatter, som ikke nødvendigvis er verdenskendt af et stort, bredt publikum, men som i den grad fortjener at blive det – og ofte siden også er blevet det.

Verdenslitteratur på Møn giver publikum mulighed for at møde en stor international forfatter på en ganske særlig måde. Det foregår midt i Fanefjord Skov på Møn, og som det eneste litteraturarrangement i Danmark er der kun én forfatter på programmet, som til gengæld har tre timer til rådighed sammen med en interviewer og publikum. Det betyder, at samtalerne kommer i dybden. Bøgerne bliver endevendt, de temaer, der dukker op, får plads og tid, og vi kommer tættere på mennesket bag de mange ord. Der er desuden tid til bogsalg, signering af bøger og løs snak, inden man kan slutte dagen af med at spise sammen med forfatteren.

Siden nobelpristager Günter Grass var første gæst i 2000, har Verdenslitteratur på Møn haft besøg af store, prisbelønnede fortællere som David Grossman, Mikhail Sjisjkin, Kim Leine, Fay Weldon, Haruki Murakami, Ben Okri, Amos Oz m. fl. Alle har de givet publikum mange litterære og menneskelige oplevelser, ligesom  publikum har beriget forfatterne gennem samtaler om litteratur og fortællinger. Günter Grass tog arrangementet til sig med begejstring. Han har siden ofte været til stede som gæst og har hele tiden været arrangementets nestor.

Stedet er den charmerende Skovpavillon i Fanefjord Skov. Her er der mulighed for at være både ude og inde, nyde bøgeskoven og finde den smukke strand på den anden side af skoven. 

Arrangementet blev 2000 grundlagt af Marianne Hiort-Lorenzen, som indtil 2017 var kurator for begivenheden.

Læs historien bag Verdenslitteratur på Møn HER


Fanefjord Skov og Skovpavillon

Fanefjord Skov ejes i dag af 160 ejere, hvilket er et historisk træk fra 1769, da Fanefjord Gods blev opkøbt af sognets bønder. De ejede herefter både jord og gårde, og desuden Fanefjord Skov. Omkring 1883 blev skovens første gæstgiveri bygget, og fra da har der været mange fester i skoven. I 1906 blev Skovpavillonen bygget og senere udvidet, og i dag er den stadig centrum for mange begivenheder.

 

Fanfjord Skovpavillon logo 381.jpg

 

FOTO
Øverst: Møns Klint
Nederst: Fanefjord Skovpavillon (Thomas Gunnar Bagge)